Varsányi Viktor vagyok és hivatásos tengerész. Ez viszont nem volt mindig így, sőt elég nagy vargabetűt írtam le az életben míg megvalósult a gyerekkori álmom. Egy vidéki faluban nőttem fel, ahol egy horgásztó és az azt tápláló vadregényes patak jelentette a nagy vizet,így szóba se került sokáig, hogy akár csónak közelébe kerüljek. Első emlékként ami felkeltette az érdeklődésemet,az a nagyszüleim poros padlásán ahová nem volt szabad felmennem, egy félig kész fa hajómodell bordázata volt. A tilos terület persze sokkal érdekesebb volt mint a tyúkudvar, ekkoriban ment a tv-ben az Onedin család tévésorozat, ami egy az 1800-as években működő hajózási társaság mindennapjairól szólt, és amiben elképesztő és hatalmas vitorláshajók szerepeltek amik lenyűgöztek. Ekkor gondoltam azt hogy én tengerész szeretnék lenni.

 

 Mindezt az álmot a környezetem sikeresen kiűzte belőlem sokáig, mondván hogy nincs is tengerpartunk, ezért aztán egy unalmas céltalan élet várt elég sokáig míg nem egyszer sikeresen előbányásztam az emlékeim közül hogy nekem mégiscsak hajón kellene dolgoznom. Megjártam vitorlás képzéseket, önkénteskedtem és sok év erőfeszítése után amelyben rengeteg kudarcon, és  bizonytalanságon át vezetett végül sikerült bekerülnöm abba a közegbe ahová vágytam, a nagy vitorláshajók világába,ami persze nem az az idealista álomkép ami a szemem előtt lebegett,mert ez olykor embert formáló kemény világ ami egy városi ember komfortzónáján bőven kívül esik, máskor viszont tényleg azt érezheted hogy te vagy az élet császára ha megtanulod értékelni az apró és egyszerű örömöket, gyönyörű élet ahol kapcsolódhatsz a valódi világgal, a természettel, és mélyebb emberi kapcsolatokra lelhetsz akár önmagaddal is.


 Vitorlázni fantasztikus dolog, és nagyon sokféleképpen lehet, akár alkalmi jelleggel kipróbálni magad új helyzetekben, vagy mert azt gondolod hogy ez egy nagyszerű kaland. Ami sokakat visszatarthat, az az itthoni közfelfogás ami a vitorlázást kizárólagosan a luxus yachtokkal azonosítja amit egy hétköznapi ember legfeljebb az álmaiban érhet el, de abba a hibába sem érdemes beleesni hogy azt gondolod hippiként nulla tudással felkéretszkedhetsz egy atlanti óceán átszelésére készülő hajóra, úgy hogy nem kerül ez neked semmibe. 

"Polgára vagyok a föld legcsodálatosabb nemzetének. Egy nemzetnek, melynek törvényei kemények, de egyszerűek. Egy nemzetnek mely sosem csal, mely hatalmas és határok nélküli, ahol az élet a jeleben élhető. Ebben a korlátok nélküli nemzetben, a szél, a fény, és a béke nemzetében, ahol a tengeren kívül nincs más úr."

 

- Bernard Moitessier -

 

 

csőrlő.jpg
11.JPG