Alternatív életmód: Seasteading


Tanya a tengeren?

Sokan tervezik, hogy vidékre költözzenek a nagyvárosi forgatagból, ökofarmon éljenek, összetartóbb közösséget építsenek, vagy csatlakozzanak meglévőkhöz, mert szeretnének egy boldogabb természetközelibbés egészségesebb életet. Mint mindennek ennek is vannak előnyei és hátrányai.

Egy tanyáról nehéz elszabadulni, hiszen etetni kell az állatokat, gondozni a növényeket,

nem beszélve arról, ha még gyerekekről is gondoskodni kell, így hacsak nincs egy megbízható ismerős/rokon, aki hetekre átveszi ezeket a feladatokat és szakszerűen ellátja, akkor bizony igen nehézkesen indulhat neki az ember a világnak.

Angol nyelvterületen az off-grid, homesteading kifejezést gyakran használják a tanyasi életre. Emellett kevésbé ismert a seasteading elnevezés. Ennek hasonló a lényege, annyi eltéréssel, hogy mindezt vizes közegre tervezi az ember, többnyire hajóval, vagy úszó házakkal. A seasteading két ágra bontható, az egyik ága csúcstechnológiával épített sci-fi szerű luxus úszó erődökben látja a jövőjét. Véleményem szerint ez nem a fenntartható világ útja. A továbbiakban a másik irányzattal foglalkozunk, amit úgy is hívnak hogy "liveaboard" azaz fedélzeten élők.

szépségeit, akkor a seasteading neked lett kitalálva.

Egy vitorlással ugyanis szinte bárhová eljuthat az ember, kilépve a hétfőtől péntekig tartó taposómalomból. Egy megfelelően felszerelt hajóval az Antarktiszt is meglátogathatod, de bejárhatod polinézia összes szigetét , hogy utána körülhajózhasd Afrikát ha épp erre támad kedved, vagy horgonyt vethetsz Hong Kong, San Francisco, vagy La Rochelle valamelyik jól felszerelt kikötőjében, vagy akár egy lakatlan szigeten.

Szabadabb leszel, mintha hátizsákkal indulnál világgá, hiszen nem kell repülőjegyekre költened, szállásra vadásznod, hiszen a szél ingyen van, a hajó pedig az otthonod. Egy hajónak vannak költségei, de ha ügyesen választasz terveidhez hajót, úgy ezeket a költségeket kordában tudod tartani. Az előnyökhöz sorolható, hogy egy hajóval pénzt lehet keresni, ami fedezi a kiadásainkat.

Szeretnél többet tudni erről?

Akkor gyere a fedélzetre .)

#seasteadingsailinglivingon #tanyaatengeren #vitorlázás #világjárás

Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Social Icon