Tanya a tengeren : bringa a fedélzeten


Mint hogy úszó otthonunkal valószínűleg nem egyetlen helyen fogunk élni, így az hamar kitalálható, hogy autóra nem lesz szükségünk. Ez jó a bolygónak, jó a pénztárcánknak és az egészségünknek is.

Közlekednünk viszont kell szárazföldön is, és bár lehet gyalogolni, de nem minden kikötő van a város szívében, karnyújtásnyira minden fontosabb hely, ahová el kell mennünk, venni ezt azt, vagy postán feladni egy csomagot, alkatrészt vagy élelmiszereket vásárolni, vagy egyszerűen csak szétnézni a környéken.

Mindezért jó, ha van egy jó bringa is a hajón, amire lehet pakolni, kis helyen elfér, könnyen szervizelhető, egyszóval praktikus. De milyen is egy jó fedélzeti bringa? Esetleg milyen alternatívák vannak?

A jó fedélzeti bringa jellemzői:

Összecsukható ( folding bike )- mivel a hajón korlátozott hely van

Legyenek kivehetőek a kerekei: gyorszár ha sokat kell szét/összeszerelni, sima csavar ha csak alkalmanként.

Olcsó - használtan 40-50GBP áron is tudunk már venni egy jó összecsukható bringát, amiből megépíthetjkük a fedélzeti bringát. Mivel értünk a hajó javításához, egy bringa sem fog ki rajtunk. Ráadásul újrahasznosítunk ezáltal.

Könnyen szervizelhető - minél egyszerűbb felépítésű a bringa annál jobb. A világon széleskörűen elterjedt alkatrészeket használjunk. Az integált hajtáscsapágy egy ilyen dolog, ráadásul zárt, nem megy bele nedvesség. Fontos hogy minél kevesebb a mozgó alkatrész, annál kevesebb lehetőség lesz, hogy a tengeri sós pára megegye azt, így nem lesz szükség láncváltóra sem. Ehelyett megteszi egy régi agyváltó ( ezt bonyolult szervizelni, de mivel zárt, ezért megfelelő zsírozás mellett nem lesz gond vele, egy jó agyváltó évtizedeken át kitart. Lehet még kontrás, vagy fix hajtású - lásd a képen. A fix hajtás előnye, hogy fék sem kell feltétlenül a biciklire. Azért jó ha van fék, mert nem minden város lapos - személyes tapasztalatom: én még nem mentem olyan fedélzeti bringával amin lett volna fék, de ezek szabadon futósak voltak, tehát a fékezéshez a lábamat le kellett tenni a földre, ami nem túl cipőbarát megoldás - vagy előre gondolkodni leejtőn lefelé teletömött hátizsákkal, hogy ha pont akkorra ér oda egy autó a kereszteződéshez mint én, akkor legyen menekülési útvonal, amire ütközés nélkül rá lehet kanyarodni, és lehetőleg az nem az út menti pizzéria terasza.

Ne legyen hivalkodó - Ez a legjobb lopásvédelem. egy ócskának kinéző bringát annyira nem akarnak ellopni. Ha van mellé egy jó lakatunk, az szinte 100% védelmet jelent.

Legyen rajta egy erős csomagtartó, amire 30-40 kilót ráterhelhetünk. Praktikum még, ha van egy pár vízálló csomagtartóra felpattintható túratáskánk, de nem feltétlenül lényeges.

Esetleges alternatívák: Ha nagyon kicsi a hajónk, akkor lehet hogy nem fér el egy bringa. Sebaj, lehet még longboard, roller, görkorcsolya a közlekedési eszközünk - a hátrányuk, hogy csak jó minőségű útfelületen használhatóak.

féknélküli 50 éves holland bringám az Anna Trüntjén

#bicikli #váltás #vitorlázás #seasteading

Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Social Icon