Shrimpyvel a világ körül


Egy Robert Tucker tervezte hajó tartotta sokáig a világrekordját a legkisebb vitorlással megtett földkerüléseknek. Ennek története lett könyvben kiadva a Shrimpy: Egy rekord a világ körüli utazásban Shane Acton 18 lábas vitorlásával. A Shrimpyt 1981-ben jelentette meg a Patrick Stephens Ltd.,Bar Hill, Cambridge –ben, az Egyesült Királyságban. A könyvet már nem nyomtatják, és igen nehéz beszerezni. Néha felbukkan kalózmásolatok formájában. Egy második könyv is Shrimpy újra úton címmel, melyet már szintén nem nyomtatnak. A következő ismertető a könyv belső borítójában található.....

“ Amikor az ex-tengerész kommandós Shane Acton elindult Cambridge-ből a 400 fontért használtan vásárolt 18 lábas Super Shrimpy vitorlásával, még nem gondolta hogy körbe fogja vele utazni a világot. Most, nyolc év és sok hajmeresztő kaland után, itt áll minden pontosan úgy ahogy az történt. Az út során hajótörést szenvedett, cápákkal került összetűzésbe, viharokkal küzdött, Marokkóban börtönbe került, és elásott kincset is talált! De nem volt ilyen melodramatikus minden az utazás során, mert Panamában találkozott Iris Derunggal, egy gyönyörű svájci lánnyal, akivel társak lettek az élvezetekkel és verszélyekkel teli 30.000 mérföldnyi útra.”

Ez az utazás azok közé volt sorolható, amit a legtapasztaltabb tengerészek is visszautasítottak volna. Valószínűségszámítás alapján már rég halottnak kellene lennie. Ő erre vehemensen mindig azt mondta, hogy ez marhaság. Semmit sem tudott a vitorlázásról azon kívül, amit a húgától születésnapjára kapott könyvből olvasott. Ahogy elérte Anglia keleti partjait, meg kellett álljon, hogy kitalálja, hogyan is kell a vitorlákat egyáltalán felhúzni, és egy műanyagból készült ordenáré szextánssal navigált ugyan, de valahogy mégis minden működött.

Jónéhányan kissé őrültnek tartották Shanet, de ennek ellenére nem nézték le. Bármikor bárhol ország-világszerte ahol megjelent Ashton, Iris és Shrimpy,odacsődültek az emberek. Nem csoda, hiszen rendszeresen küldött cikkeket az utazásaikról a Cambridge Evening News számára, és hírével kiérdemelte Fülöp herceg személyes látogatását is, mikor Ausztráliába ért.

A hajó technikai adatai

A hajó neve: Super Shrimp,Regisztrálva: London 358661, Dizájn:Sloop vitorlázatú Caprice Mk1, Vitorla szám: C159 Tervező: Robert Tucker, Hajógyár: C.E. Clark ( Cowes 1962 ) Regisztertonna: 2.10 hossz: 18láb 4inch, Szélesség: 6láb 2inch, Merülés: 1láb 8inch, a hajó anyaga: rétegelt fa,

Ballaszt: 250lb tőkesúlyonként, Vitorlázat:1 nagyvitorla, 1 jib, 1 Genoa, 1 ismeretlen típusú hátszelezésre használt vitorla.

Élelmiszer: 120 nap/fő. Eszközök vészhelyzetre: jelzőfáklyák (vörös,narancs, fehér), két személyes gumicsónak evezőkkel.

Útvonal

Az út hossza: 30.000tengeri mérföld. Az út tartama: 8év. Navigációs eszközök ára: 50font. Megelőző vitorlázási tapasztalat: Semennyi. Az útra rendelkezésre álló készpénz: 30font.

Átkelések: Atlanti ócean ( Kanári szgtk – Barbados) 40 nap, Csendes ócean ( Galapagos-Marquesas szgtk.) 45nap, Indiai ócean ( Malayzia – Sri Lanka ) 10 nap, Indiai ócean ( India – Francia Szomália ) 28nap. Átélt élmények: felbecsülhetetlen

Navigációs eszközök:

Iránytű: 1 Davies műanyag kompassz, 1 kézi iránylatmérő, Vega Sebna orosz nyolc csatornás kézirádió-vevő, Rolex submariner karóra, Ebbco műanyag szextáns, térképek: a szembejövő yachtokról lettek mindig elkérve az aktuális szakaszhoz, mert nekik már nem kellett.

Könyvek:

Minden második évben új Asztronavigációs táblázatok, Reed’s Almanac, 2 grafitceruza és egy párhuzamvonalzó. Ez minden!

forrás: http://www.fortpiercecitymarinaflorida.com/penryn/ballerina/shrimpy.html


Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Social Icon